Takbox: Hur många skidor får plats?

På skidresa är det mycket packning som ska med och takboxen är räddningen. Men hur många skidor får egentligen plats i en skidbox?

bil med takbox

Skidbox för längdskidor vs alpinskidor

Innan man bestämmer sig för att köpa en takbox för skidor är det viktigt att ta i beaktning om det är längdskidor och/eller alpinskidor som ska packas. Det finns nämligen många olika modeller av skidboxar och en del är för korta för de långa längdskidorna.

Längdskidor för klassisk åkning kan vara upp till 210 cm långa och behöver man få plats med såna är utbudet rejält avsmalnat. Det finns bara ett fåtal skidboxar i vilka såna långa längdskidor får plats.

Thule och Calix är två tillverkare som har långa takboxar med plats för upp till 220 cm på längden. Thule Touring Alpine är den längsta boxen vi känner till och näst efter den kommer samma märke med sin Motion XT XXL. Hos Calix finns det tre modeller att välja på; M22, H22 och Nordic Loader.

» Se Calix skidboxar

» Se Thule skidboxar

Bredden på takboxen avgör antalet skidor som får plats

När du valt en box som funkar för längden på dina/era längdskidor är det dags att kolla breddmåttet för att se hur många skidor som får plats.

Längdskidor för preparerade spår är inte över 50 mm i bredd så om du packar riktigt tätt kan du i skidbox med innerbredd på 850 mm få plats med nästan 15 par längdskidor. Alpina skidor tar upp mycket mer plats då de dels är bredare men också har snöstoppen från bindningarna stickandes ut på sidan. Du kan få in mellan 5-7 par i en lika bred skidbox.