Birkebeinerrennet: Varför har åkarna ryggsäck på sig?

Har du sett det norska långloppet Birkebeinerrennet 54 km på TV och undrat varför alla skidåkare har ryggsäck på sig? Det är ju inget man ser att alla har på andra långlopp så vad är grejjen med ryggsäcken här...

Två skidåkare räddade prins Håkon

I början på 1200-talet var det borgarkrig i Norge och de så kallade Birkebeinarna, under ledning av kung Sverre, hade tillämpat sig det mesta av makten. En prins vid namn Håkon Håkonsson föddes tidig vår år 1204 och hotet från folket att bli av med honom gjorde att två skidåkare tog honom på en skidtur för att flytta honom i säkerhet.

Skidåkare med ryggsäck, Birkebeinerrennet 54 km

Det är denna färd som Birkebeinerrennet bygger på, lite likt hur Vasaloppet lutar sig mot Gustav Vasas färd. En skillnad är dock att Gustav åkte skidor själv medan prins Håkon som spädbarn blev buren. Det har norska arrangören velat symbolisera genom att ALLA deltagare i skidloppet måste bära ryggsäck.

Vikten på ryggsäcken i Birkebeinerrennet

Från 1932 till 1992 var reglerna sådana att ryggsäcken som skidåkarna skulle bära måste väga 5,5 kg men från och med 1993 har viktkravet reducerats till 3,5 kg.

Obligatorisk packning i Birkebeinersäcken

Förutom att viktkravet på 3,5 kg måste uppnås ska även obligatorisk utrustning finnas i ryggsäcken. Loppet går i fjällmiljö och sträcker sig över 54 km i terräng och väder som kan vara nyckfullt och därför ska åkarna ha med sig kläder. I ryggsäcken ska varje längdåkare ha vindtät jacka och byxor, torrt underställ, handskar, mössa, balaklava.

Det är frivilligt att packa ner energi och vätska men det är något som de flesta har. Kör man med en vätskeryggsäck för längdskidor gäller det att ha koll på ryggsäckens vikt utan vätskan och energin. Vikten kontrolleras nämligen vid målgången.

Svenskarna som vunnit Birkebeinerrennet

Sedan första loppet 1932 är det bara 5 svenska åkare som har vunnit Birkebeinerrennet. Förstaplatsen domineras fullständigt av norska längdåkare där Erling Jevne vunnit hela 7 gånger!

Som vinnare från Sverige har följande åkare stått:

År Namn
1981 Sven-Åke Lundbäck
1985 Ola Hassis
1986 Örjan Blomquist
2009 Jerry Ahrlin
2010 Jenny Hansson

Källor:

Birkebeiner.no Vår Historie

Praktisk info om Birken Skifestival