Vallaappar

Att preppa skidorna rätt för tävling och träning kan vara en utmaning för såväl motionärer, elitmotionärer och proffsåkare. Den professionella skidåkaren har ett vallateam som jobbar stenhårt för att hitta rätt vallor för dagen.

För oss som inte har ett helt team finns det hjälp att få direkt i mobilen. Ett par olika appar för skidprepping har tagits fram. Vi tänkte gå igenom några av apparna med vallatips så du vet vad som finns att ladda ner.

HWK Waxing Guide

Utvecklare styleflasher GmbH
Språk tyska
Plattform Android och iOS
Vallamärken HWK
Pris gratis

Kort om HWK Waxing Guide

Den här appen har också en bred täckning av vallamärken och här finns dessutom möjligheten att lägga in vallor man saknar i en varukorg. Denna kan man sedan skicka till HWK ski wax för att beställa hem.

Tyvärr är den endast på tyska och det trots att de har en svensk filial/nätshop.

Nedan är några till vallaappar som fanns tidigare men som har lagts ner av utvecklarna.

Vasasvahn

Utvecklare EVRY Lesswire Solutions AB
Språk svenska
Plattform Android och iOS
Vallamärken Swix, Start, Rode, Skiwax Magnar
Pris gratis (verkar inte finnas längre)

Kort om Vasasvahn

Mattias Svahn är en före detta längdåkare som bland annat har två fjärdeplatser från Vasaloppet i bagaget. Han har ofta hörts och synts på SVT som expertkommentator.

Den här vallaappen bygger på en matris som han tagit fram för att ge råd och vallatips till skidåkare. Väderdata kan hämtas in automatiskt utifrån GPS eller så knappar du in var du ska åka skidor och vilken dag.

Vallatipsen presenteras med olika förslag beroende på vilket vallamärke du har att tillgå. Swix, Rode, Start och Skiwax Magnar är för närvarande de märken som visas. För fästvallning ges ett primärt förslag men också tips på korrigering ifall det Hugger eller Släpper.

Appen inkluderar även en vallabok i vilken man kan föra noteringar om hur olika vallningar upplevdes. Det gör att man kan utvecklas som vallare och bli bättre på att hitta rätt nästa gång.

Detta är en gratis app men det finns inbakat en hel del erbjudanden och annat som utvecklaren kan tjäna pengar på. Appen uppdaterades senast i januari 2019 och vid en kontroll i november 2020 hittar vi inte längre appen.

Rex Ski Wax

Utvecklare Oy Redox Ab
Språk engelska, finska
Plattform Android
Vallamärken Rex
Pris gratis

Kort om Rex Ski Wax app

Man ställer in snötyp, temperatur och åknivå (Racing, Sport, Hobby). Tyvärr är inställningarna lite för grova enligt vår bedömning. Snötyperna "New Snow", "Old Snow" och "Icy Snow" må vara okej men temperaturintervallen är väldigt breda som till exempel -8 till -20.

Anledningen är nog för att det ska matcha direkt mot de vallor som finns i Rex sortiment. Det är endast vallatips med Rexvallor som föreslås.

Appen känns dåligt underhållen och när vi kollar senast uppdaterad på Google Play står det 11 nov 2016. Vid senaste kontrollen i november 2020 verkar appen vara nerlagd och finns varken för android eller ios.