Rullskidor inomhus med Abilica XC-Mill 2700

Nu finns möjligheten att träna rullskidåkning inomhus, året om och inte vara väderberoende. Abilica XC-Mill 2700 är det långa löpbandet som Johannes Kläbo varit med och utvecklat. Bandet är hela 250 cm på längden och därför funkar det att åka klassiskt på rullskidorna och göra frånskjut som vid diagonalåkning.

Lutningen går att justera från 0 till 15% uppför och skulle orken tryta finns det reglage på de långa sidostyckena för justering av hastighet eller nödstopp. Maxfart är 30 km/h och det har även gjort att cyklister hittat till bandet för att träna uppförscykling på det.

Kläbo åker rullskidor på Abilica XC-Mill 2700 löpband inomhusKläbo åker rullskidor på Abilica XC-Mill 2700 löpband inomhus

Andra rullband för rullskidor

Rodby är en tillverkare som specialiserat sig på långa och bred rullband. Detta svenska företag har all sin utveckling och tillverkning i Sverige. Rullbanden är byggda för att klara många timmar och exakthet i mätdata. Deras rullband används på olika testlabb och gym där elitåkare inom längdskidåkning tränar.

På listan över referenskunder hittar vi många kända platser, institut och elitåkare. Där finns skidgymnasier, skidklubbar, universitet och träningscenter. Ett och annat känt namn från prispallarna i världscup och mästerskap kan också hittas där (Sebastian Samuelsson, Ebba Andersson, Johannes Thingnes Bø).

Beställningar sker genom offert och de skriver själva ut att "Endast seriösa förfrågningar besvaras". Det finns en prislista men där saknas exakta prisuppgifter då varje installation är unik. Däremot framgår att ingen installation görs för mindre än 100 000 kr.