Skimo

Skimo, en sammandragning av orden "Ski Mountaineering" på engelska, är känt på svenska som skidalpinism. Denna term belyser sportens unika kombination av skidåkning och bergsbestigning. Det är en disciplin som i Sverige går under Svenska Klätterförbundet, vilket understryker dess alpina utmaningar.

Ett franskt namn som också kan förekomma är Randonee, som på franska betyder "lång tur". Denna aktivitet associeras inte nödvändigtvis med den ansträngande bestigningen av höga bergstoppar som skidalpinism gör. När vi talar om turåkning syftar vi ofta till skidfärder över jämnare terräng.

En skimo åkare på fjälltopp

Utrustning för skimo

För den som ger sig in i skidalpinismens värld är specifik utrustning avgörande. Detta inkluderar lätta turskidor med speciella bindningar som tillåter både promenerande steg uppför i brant terräng, glidande steg på flacken och tuff körning nerför.

För att ha bra grepp i snön används stighudar och då såna som sätts fast på det främre brättet, för att tas av vid nedförskörning.

Krav på utövare av skidalpinism

En utövare inom skimo måste vara väldrillad i såväl teknik som kondition och styrka. Inom skidalpinism är kunskaper i bergssäkerhet och medvetenhet om lavinfaror essentiellt.

För att framgångsrikt delta i skimo och skidalpinism krävs utmärkt fysisk form och avancerade skidkunskaper. Deltagarna uppmanas att ständigt förbättra sina tekniker, särskilt för att hantera krävande nedfarter.

Så tävlar man i skimo

Det finns många olika tävlingsformer inom Skimo och några av de är:

Tävlingsform Beskrivning Krävs av åkaren
Individuella Tävlingar Deltagarna tävlar enskilt på tid. Kräver kombination av teknisk förmåga och kondition.
Sprinttävlingar Korta och intensiva lopp mot varandra, ofta under 3 minuter. Sprintexplosivitet och snabbhet samt god teknik
Stafetter Lagbaserade tävlingar med olika etapper. Kräver lagarbete, strategi och planering.
Långdistanslopp Tävlingar över längre distanser och tidsperioder. Uthållighet, planering och förmåga att hantera näringsintag
Vertikala Lopp Tävlingar som fokuserar på backar uppför i alpin terräng God fysik och klättringsförmåga.