logotyp, ikon för längdskidåkning.se Längdskidåkning

Vallajärn

Vallningsjärnet går varmt när det ska vallas glidvalla. Det som skiljer ett bra vallajärn från ett strykjärn är att de är bättre på att hålla jämn temperatur. Dessutom finns steglöst reglage för att kunna ställa in exakt rätt smältpunkt, vilket är viktigt för vissa glidvallor.

Vi har plockat ut några av de bästa vallajärnen från olika tillverkare. Här finns även inkluderat vallajärnshållare som kan monteras på ditt vallabord.

Populärt inom vallajärn

 • Swix Vallajärn T77

  Swix Vallajärn T77
  Swix Vallajärn T77 - Justera enkelt temperaturen med hjulet- Tjockare metallplatta vilket gör att värmen hålls stabil
 • Skistart Vallajärn

  Skistart Vallajärn
  Skistart Vallajärn är ett prisvärt och högkvalitativt vallajärn med lång sladd, som vi själva använder när vi är ute och vallar. Kom ihåg att använda olika vallajärn till glidvallning och fästvalln...
 • Skistart Digitalt Vallajärn

  Skistart Digitalt Vallajärn
  Skistart Digitalt Vallajärn är ett vallajärn med snabb temperaturavläsning, lång sladd och tjock platta som håller värmen bra. Vallajärnet har både digital termostat och digital temperaturvisning. ...
 • Skigo Vallajärn Digital

  Skigo Vallajärn Digital
  Ställbar värme mellan 0-200°C.  Aktuell värme visas på järnets display Vallajärnet har både digital termostat och digital temperaturvisning. Maxtemperatur: 200°C Effekt: 1000 Watt Mått, platta: 170...

Fler tips på vallajärn

 • Skistart Vallajärnshållare

  Skistart Vallajärnshållare
  Skistart Vallajärnshållare är en praktisk hållare för ditt vallajärn, som monteras på vallabordet eller annat bord.  Öppningsbredd för fästsättning av vallajärnshållaren är 65 mm.
 • Skistart Vallajärnsmatta

  Skistart Vallajärnsmatta
  Skistart Vallajärnsmatta är en praktisk vallajärnsmatta, som är perfekt att sätta ner det varma vallajärnet på för att skydda ytan under.
 • Toko Vallajärn Digital T 14

  Toko Vallajärn Digital T 14
  Toko Vallajärn Digital T14 Ny högpresterande, digital vallajärn för professionell användning. Den ergonomiska designen gör att vaxning i alla riktningar.  Variabel temperatur på 100 ° C till 160 ° ...
 • Skistart Vallajärn Racing Digitalt

  Skistart Vallajärn Racing Digitalt
  Skistart Vallajärn Racing Digitalt är ett digitalt vallajärn med tjock platta (35 mm), som ger en stabil temperatur och optimal kontroll vid pulvervallning och andra vaxer. Järnet har ett ergonomis...

Vad skiljer ett billigt vallajärn från ett dyrare?

Det finns vallajärn som kostar 300 kr och så finns det vallajärn som kostar 5000 kr. Är det verkligen motiverat ett sånt högt pris?

På elitnivå är det endast det bästa vallajärnet som duger. Man har där inte råd att valla med ett järn som är ojämn i temperatur eller kanske inte ens når upp till den grad som behövs.

Pulvervallorna är där kampen avgörs och där vinner alltid de vallajärn som finns i övre prisklassen. Swix T70 är top of the line med sin steglösa temperaturjustering från 80°C till 200°C med stabil temperaturhållning.

Den som pulvervallar sina skidor många gånger per säsong kommer att märka skillnaden och kunna få ut max av pulvervallan när den är som bäst.

Digitalt vallajärn

Den som vill ha exakt temperaturinställning bör välja ett digitalt vallajärn. Då kan man ställa värmen på exakt gradantal, vilket är svårt på vallajärnen som har en vridbar ratt. Några exempel på digitala vallajärn är:

Modell / Tillverkare Temperaturskala
T70 Swix 80-200°C
T72 Swix 110-170°C
T14 TOKO 100-172°C
Skistart 80-200°C
Skigo 0-180°C